Skip to main content

Klantcase Greijdanus

Greijdanus is een school voor gereformeerd voortgezet onderwijs in Zwolle, Meppel, Hardenberg en Enschede. De school heeft ruim 4000 leerlingen en biedt onderwijs aan in het PRO, vmbo (inclusief lwoo), het havo en het vwo. Daarnaast werkt Greijdanus samen met schoolvereniging Florion.

In totaal werken er zo’n 500 medewerkers bij Greijdanus, waarvan een man of 12 op de ICT afdeling. De ICT afdeling is opgesplitst in een backoffice en een frontoffice en is verantwoordelijk voor de volledige IT omgeving van alle vier de locaties van Greijdanus. Zij neemt ook de ICT van de basisschoolgroep Florion, met meer dan 21 locaties, onder haar hoede.

Recentelijk zijn Greijdanus en Vooruit (voorheen D-two) een samenwerking aangegaan. De afgeschreven hardware van de scholengemeenschap komt op deze manier goed terecht. We spraken met Huibert Harmanny, teamleider Frontoffice, over deze samenwerking.

Onderwijs & ICT

Huibert werkt inmiddels 6 jaar bij Greijdanus. Hij heeft een achtergrond in het basisonderwijs en was vanaf kleins af aan altijd al geïnteresseerd in computers. Zijn huidige rol is een mooie combinatie van beide. Zo is hij dagelijks bezig met gebruikersondersteuning, maar stuurt hij ook het frontoffice team aan.

Huibert heeft in de afgelopen jaren het een en ander zien veranderen. Zo vertelt hij dat tot voorkort de organisatie echt alles zelf deed op ICT gebied. Er was een eigen datacenter en veel zaken waren in eigen beheer. Huibert: “De afgelopen tijd zijn we steeds meer aan het doorontwikkelen naar een regie-organisatie, waarbij we zelf de spin in het web zijn én het aanspreekpunt voor de eindgebruiker. Daarnaast werken we samen met verschillende partners.”

De eindgebruiker is in het geval van Greijdanus een leerling of docent. Eigenlijk is er een onderscheid te maken tussen het onderwijs en de ondersteuning. Het onderwijs draait op Google, en de leerlingen maken gebruik van Chromebooks. Docenten hebben ook een Chromebook in bezit, zodat de manier van werken aansluit op die van de leerlingen. Daarnaast wordt er door de ondersteuning intern gebruikgemaakt van het Microsoft platform. Docenten gebruiken dus beide.

Het beleid van de apparaten

In het voortgezet onderwijs heb je als leerling recht op gratis leermiddelen, dit is een aantal jaren geleden landelijk bepaald. Leerlingen moeten leermiddelen kosteloos tot hun beschikking krijgen. Greijdanus faciliteert dit volledig en schaft alle hardware voor haar leerlingen aan. Leerlingen krijgen de apparaten in bruikleen. “Na 3 jaar vervangen we die, en krijgen ze een ander apparaat in bruikleen. Zo weten wij enerzijds dat de leerlingen altijd een fatsoenlijk apparaat hebben, en anderzijds dat ze allemaal dezelfde hebben. Dus je zadelt een docent ook niet op met een klas vol leerlingen die allen een ander apparaat gebruiken. Dit doen we op Chromebooks, wat het beheer ook heel makkelijk maakt. Als er iets aan de hand is met een apparaat, komt een leerling bij ons, krijgt diegene een nieuwe en kan direct verder met hun werk”, vertelt Huibert.

Daarnaast zijn Chromebooks makkelijk in beheer. De leerlingen krijgen een apparaat, maar er wordt wel vooraf bepaald en ingesteld wat zij er wel of niet mee kunnen. Zo wordt de wifi van tevoren ingesteld en wordt er ingeregeld welke websites wel of niet bezocht mogen worden.

Afvoeren van hardware

Na 3 jaar gebruik van het apparaat is het tijd voor de leerlingen om het apparaat om te ruilen. Vanuit de ICT afdeling worden er ruilmiddagen georganiseerd. “Dan staat de hele hal hier vol met leerlingen die hun apparaat komen ruilen. In de corona-periode was dit lastiger en ging dit op afspraak in kleine groepjes”.

 Voor de samenwerking met Vooruit, werden deze apparaten na 3 jaar weggegooid bij de milieustraat. Dit ging allemaal heel erg ad hoc. Greijdanus had geen vaste partner op het gebied van hardware afvoeren. Achteraf gezien zonde, want dan krijg je niks meer voor de apparaten en/of grondstoffen.

Na 3 jaar kun je nog mooie dingen doen met een apparaat, ondanks dat het voor de school misschien niet direct meer waardevol is. Huibert: “Eind vorig jaar ben ik in contact gekomen met de accountmanager bij Vooruit. Op het moment dat hij in de lucht kwam waren wij niet direct op zoek naar een partner, maar toen ik het verhaal van Vooruit hoorde was ik al gauw overtuigd”.

 Er werd besloten dat de hardware die normaal werd weggegooid, vanaf dat moment zou worden afgevoerd door Vooruit. Er is een mooie doorstroom van hardware en dat levert weer werk op voor mensen met een arbeidsbeperking. De eerste ophaalronde heeft al meer dan 90 uur werk opgeleverd voor de doelgroep.

 “Het sluit gewoon heel erg mooi aan bij hoe we als school bezig zijn. We zijn een Christelijke school en vanuit die identiteit wil je iets doen voor de wereld en de mensen. Je wilt maatschappelijk betrokken bezig zijn en dit draagt daar heel mooi aan bij.”

Dataverwijdering

Daarbij komt ook nog dat op deze manier de data veiligheid gewaarborgd wordt. Huibert: “Leerlingen kunnen zelf niet waarborgen dat hun data op de verkeerde plek terecht komt, als dit bij ons op de harde schijf staat. Sinds we met Chromebooks werken is dat wel een stuk minder aan de orde, maar ook voor de data van docenten is dit van belang. Je wilt ten alle tijden goed omgaan met leerlingdata, of dat nou verplicht is of niet dat maakt niet zoveel uit. Nu beleggen we dat ook bij Vooruit en krijgen we hier netjes certificaten en rapportages van.”

 Verdere samenwerking

 Op dit moment staan er drie containers van Vooruit bij Greijdanus op locatie. Huibert geeft een seintje wanneer de containers vol raken en dan worden deze opgehaald. “Bij de eerste zending hadden we al gedeeltes zelf gedemonteerd, dit bleek achteraf niet nodig te zijn. Ook ontbraken er wat spullen, zoals een aantal adapters. Aldoende leert men en als zoiets geconstateerd wordt krijg ik ook gelijk een seintje.”

Het incompleet aanleveren van hardware kan zorgen voor een lagere restwaarde en dat is zonde. Al geeft Huibert direct aan dat het hen daar niet om te doen is. “Natuurlijk is dat mooi meegenomen, maar dit is niet waar het om gaat. Weg is weg, daar gaan we dan ook geen punt van maken, volgende keer beter. Het belangrijkste vinden we dat we op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld en bovenal, werkgelegenheid creëren.”

Greijdanus & Vooruit zijn op dit moment bezig om hun samenwerking verder vorm te geven. Naast het afvoeren van hardware kan Vooruit ook meehelpen in het vervangen en plaatsen van werkplekken. De kosten hiervan kunnen vervolgens weer worden verrekend met de opbrengst die uit de afgevoerde apparaten wordt gehaald.

Huibert: “We zijn nu aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om de samenwerking uit te breiden. Zo bekijken we of we samen met de medewerkers van Vooruit de hardware van de basisscholen kunnen gaan vervangen. Daarnaast hebben we bij de start van ieder schooljaar zo’n 1500 Chromebooks die uitgepakt en bestickerd moeten worden, ook daar kan Vooruit bij helpen.”

Zowel Greijdanus als Vooruit ervaren de samenwerking als zeer prettig. Inmiddels zijn er al flink wat containers opgehaald en loopt alles op rolletjes. Huibert: “In Vooruit hebben we een positieve en betrokken partner gevonden en we kijken uit naar een langdurige samenwerking!