Skip to main content

Introductie van Copilot+ pc’s

Een on-demand opname van het evenement op 20 mei is hier beschikbaar.

Op 20 mei werd tijdens een speciaal evenement op de nieuwe Microsoft-campus een nieuwe categorie Windows-pc’s geïntroduceerd die zijn ontworpen voor AI: Copilot+ pc’s.

Copilot+ pc’s zijn de snelste en meest intelligente Windows-pc’s ooit. Ze zijn uitgerust met krachtig nieuw silicium dat in staat is tot meer dan 40 TOPS (triljoen bewerkingen per seconde), een batterij die de hele dag meegaat, en toegang tot de meest geavanceerde AI-modellen. Deze pc’s maken het mogelijk om taken uit te voeren die op geen enkele andere pc kunnen. Met functies zoals Recall, waarmee eenvoudig kan worden gevonden en onthouden wat er op de pc is gezien, Cocreator, waarmee AI-beelden in bijna realtime direct op het apparaat kunnen worden gegenereerd en verfijnd, en Live Captions, waarmee audio uit meer dan 40 talen naar het Engels kan worden vertaald, overbruggen ze taalbarrières.

Deze ervaringen worden gepresenteerd op een reeks dunne, lichte en mooie apparaten van Microsoft Surface en OEM-partners zoals Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung. De voorbestellingen beginnen vandaag en de beschikbaarheid start op 18 juni. Copilot+ pc’s beginnen bij $999 en bieden ongelooflijke waarde.

Deze eerste golf van Copilot+ pc’s is slechts het begin. Het afgelopen jaar is er een ongekend innovatietempo gezien in AI in de cloud met Copilot, waardoor taken mogelijk zijn die eerder onmogelijk leken. Nu begint een nieuw hoofdstuk met AI-innovatie op het apparaat. De hele pc is opnieuw ontworpen – van silicium tot het besturingssysteem, van de toepassingslaag tot de cloud – met AI in het middelpunt, wat de belangrijkste verandering van het Windows-platform in decennia markeert.

De snelste, veiligste Windows-pc’s ooit gemaakt

Een geheel nieuwe systeemarchitectuur is geïntroduceerd om de kracht van de CPU, GPU en nu een nieuwe krachtige Neural Processing Unit (NPU) te bundelen. Deze zijn verbonden met en verbeterd door de grote taalmodellen (LLM’s) die in de Azure Cloud draaien, in combinatie met kleine taalmodellen (SLM’s), waardoor Copilot+ pc’s nu een prestatieniveau kunnen bereiken dat nog nooit eerder is vertoond. Ze zijn tot 20x krachtiger en tot 100x efficiënter voor het uitvoeren van AI-workloads en bieden toonaangevende AI-acceleratie. In vergelijking met Apple’s MacBook Air 15” presteren ze tot 58% beter op het gebied van multithreaded prestaties, terwijl de batterij de hele dag meegaat. Door de ongekende efficiëntie kunnen Copilot+ pc’s tot 22 uur lokale video’s afspelen of 15 uur internetten op één acculading , wat tot 20% meer accuduur bij lokale videoweergave is dan de MacBook Air 15″.

Windows heeft nu de beste implementatie van apps op de snelste chip, te beginnen met Qualcomm. Er worden nu meer native Arm64-ervaringen aangeboden dan ooit tevoren, waaronder de snelste implementatie van Microsoft 365-apps zoals Teams, PowerPoint, Outlook, Word, Excel, OneDrive en OneNote. Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Blender, Affinity Suite, DaVinci Resolve en nog veel meer draaien nu native op Arm om geweldige prestaties te bieden, met extra apps zoals Slack die later dit jaar worden uitgebracht. In feite wordt 87% van de totale app-minuten die mensen tegenwoordig in apps doorbrengen, besteed aan native Arm-versies.  Met een krachtige nieuwe emulator, Prism, draaien apps geweldig, of ze nu native of geëmuleerd zijn.

Elke Copilot+ pc wordt beveiligd geleverd. De Microsoft Pluton-beveiligingsprocessor is standaard ingeschakeld op alle Copilot+ pc’s, en er zijn een aantal nieuwe functies, updates en standaardinstellingen in Windows 11 geïntroduceerd om gebruikers gemakkelijk veilig te laten blijven. Bovendien zijn gepersonaliseerde privacycontroles ingebouwd om te helpen beschermen wat belangrijk is voor gebruikers. Meer informatie over hoe Windows veiliger wordt, is hier beschikbaar.

Volledig nieuwe, krachtige AI-ervaringen

Copilot+ pc’s maken gebruik van krachtige processors en meerdere geavanceerde AI-modellen, waaronder verschillende van Microsofts SLM’s van wereldklasse, om een nieuwe set ervaringen te ontgrendelen die je lokaal, direct op het apparaat, kunt uitvoeren. Hiermee worden eerdere beperkingen zoals latentie, kosten en zelfs privacy opgeheven, zodat je productiever en creatiever kunt zijn en effectiever kunt communiceren.

Meteen terugroepen

Er is begonnen met het aanpakken van een van de meest frustrerende problemen die mensen dagelijks tegenkomen – het terugvinden van iets waarvan ze weten dat ze het eerder op hun pc hebben gezien. Vaak moeten ze zich herinneren in welke bestandsmap het was opgeslagen, op welke website het stond, of door honderden e-mails scrollen om het terug te vinden.

Met Recall hebben gebruikers nu toegang tot vrijwel alles wat ze hebben gezien of gedaan op hun pc op een manier die aanvoelt alsof ze een fotografisch geheugen hebben. Copilot+ pc’s organiseren informatie zoals mensen dat doen – op basis van relaties en associaties die uniek zijn voor elke individuele ervaring. Dit helpt gebruikers dingen te onthouden die ze misschien zijn vergeten, waardoor ze snel en intuïtief kunnen vinden wat ze zoeken door simpelweg de aanwijzingen te gebruiken die ze zich herinneren.

Je kunt door de tijd scrollen om de inhoud te vinden die je nodig hebt in je tijdlijn voor elke applicatie, website, document of meer. Intuïtief interageren met snapshots met screenray om je te helpen de volgende stap te zetten met behulp van voorgestelde acties op basis van objectherkenning. En teruggaan naar waar je was, naar een specifieke e-mail in Outlook of de juiste chat in Teams.

Recall maakt gebruik van je persoonlijke semantische index, die volledig op je apparaat is gebouwd en opgeslagen. Je snapshots zijn van jou; ze blijven lokaal op je pc staan. Je kunt individuele snapshots verwijderen, tijdsbereiken aanpassen en verwijderen in Instellingen, of op elk moment pauzeren via het pictogram in het Systeemvak op je Taakbalk. Je kunt ook filteren of apps en websites ooit worden opgeslagen. Je hebt altijd controle met privacy waarop je kunt vertrouwen.

Cocreate met AI-gestuurde afbeeldingen maken en bewerken, ingebouwd in Windows

Sinds de lancering van Image Creator zijn bijna 10 miljard afbeeldingen gegenereerd, waardoor meer mensen hun ideeën eenvoudig tot leven kunnen brengen door in natuurlijke taal te beschrijven wat ze willen maken. Het huidige cloudaanbod kan echter het aantal afbeeldingen dat men kan maken beperken, wachten terwijl het kunstwerk wordt verwerkt of zelfs zorgen over privacy oproepen. Door gebruik te maken van de Neural Processing Units (NPU’s) en krachtige lokale kleine taalmodellen, worden innovatieve nieuwe ervaringen gebracht naar favoriete creatieve toepassingen zoals Paint en Photos.

Combineer je inktstreken met tekstaanwijzingen om in bijna realtime nieuwe afbeeldingen te genereren met Cocreator. Naarmate je verder gaat, verandert ook het kunstwerk, zodat je je ideeën gemakkelijker kunt verfijnen, bewerken en ontwikkelen. Krachtige, op diffusie gebaseerde algoritmen optimaliseren de uitvoer voor de hoogste kwaliteit in minimale stappen, zodat het lijkt alsof je samen met AI aan het creëren bent. Gebruik de creativiteitsschuif om te kiezen uit een reeks illustraties, van letterlijk tot expressief. Als je eenmaal je kunstwerk hebt gekozen, kun je er bovenop blijven voortborduren, zodat je je ideeën kunt uitdrukken, ongeacht je creatieve vaardigheden.

Restyle app screenshot

Til fotobewerking en het maken van afbeeldingen naar een hoger niveau. Met Restyle Image kun je je persoonlijke foto’s een nieuwe stijl geven door het genereren van afbeeldingen en fotobewerking in Foto’s te combineren. Gebruik een vooraf ingestelde stijl zoals Cyberpunk of Claymation om de achtergrond, voorgrond of volledige foto te veranderen en een geheel nieuwe afbeelding te maken. Of start je volgende creatieve project en doe visuele inspiratie op met Image Creator in Foto’s. Op Copilot+ PC’s genereer je gratis en snel eindeloos veel afbeeldingen, met de mogelijkheid om afbeeldingen naar wens te verfijnen en je favorieten op te slaan in collecties.

Innovatieve AI-ervaringen van de creatieve apps waar je van houdt

Microsoft werkt ook samen met een aantal van de grootste en meest geliefde applicaties ter wereld om de kracht van de NPU te benutten voor nieuwe innovatieve AI-ervaringen.

Adobe

Samen met Adobe kondigt Microsoft met trots aan dat Adobe’s vlaggenschip-apps naar Copilot+ PC’s komen, waaronder Photoshop, Lightroom en Express – vandaag beschikbaar. Illustrator, Premiere Pro en meer zullen deze zomer volgen. Bovendien wordt samengewerkt om de AI in deze apps te optimaliseren voor de NPU. Adobe Creative Cloud-klanten zullen profiteren van alle prestatievoordelen van Copilot+ pc’s, waardoor ze hun creativiteit sneller dan ooit kunnen uiten.

Adobe Photoshop screenshot

DaVinci Resolve Studio

Moeiteloos visuele effecten toepassen op objecten en personen met NPU-versnelde Magic Mask in DaVinci Resolve Studio.

DaVinci Resolve Studio

CapCut

Verwijder in een handomdraai de achtergrond van een videoclip met Auto Cutout op de NPU in CapCut.

CapCut

Cephable

Blijf in je flow met snellere, responsievere adaptieve invoerbesturingen, zoals hoofdbewegingen of gezichtsuitdrukkingen via de nieuwe NPU-aangedreven camerapijplijn in Cephable.

Cephable

LiquidText

Maak sneller en slimmer aantekeningen bij documenten met AI-functies die volledig on-device via NPU worden uitgevoerd, zodat gegevens privé blijven in LiquidText.

LiquidText

Djay Pro

Maak plezier met het knippen en remixen van elk muzieknummer, met een nieuwe, kwalitatief betere versie van NeuralMix™ die exclusief voor NPU in Algoriddim’s djay Pro zit.

Djay NeuralMix

Maak moeiteloos contact en communiceer met live ondertiteling

In een wereld die steeds meer verbonden en wereldwijd wordt, streeft Windows ernaar mensen dichter bij elkaar te brengen. Of men nu luistert naar hun favoriete podcast uit een ander land, hun favoriete internationale sportteam bekijkt, of zelfs samenwerkt met vrienden en collega’s aan de andere kant van de wereld, het doel is om meer inhoud toegankelijk te maken voor meer mensen.

Live Captions biedt nu live vertalingen en zal elke audio die door de pc gaat omzetten in één enkele, Engels-talige ondertiteling, in real-time op het scherm in alle apps consistent. Men kan elke live- of vooraf opgenomen audio in elke app of videoplatform direct, automatisch en zelfs offline vertalen naar Engelse ondertiteling, uit meer dan 40 talen. Aangedreven door de NPU en beschikbaar op alle Copilot+ pc’s, kunnen gebruikers nu vertrouwen op het begrip van hun woorden zoals bedoeld.

Nieuwe en verbeterde Windows Studio Effecten

Je ziet er automatisch op je best uit en klinkt op je best met eenvoudig toegankelijke regelaars binnen handbereik in Snelle instellingen. Portretverlichting past het beeld automatisch aan om de waargenomen verlichting in een donkere omgeving te verbeteren of om de pixels op de voorgrond helderder te maken in een omgeving met weinig licht. Drie nieuwe creatieve filters (geïllustreerd, animatie of aquarel) voegen een artistieke gloed toe. Oogcontact teleprompter helpt je oogcontact te houden tijdens het lezen van je scherm. Nieuwe verbeteringen aan stemscherpte en portretvervaging zorgen ervoor dat je altijd scherp bent.

Copilot, je dagelijkse AI-compagnon

Copilot

Elke Copilot+ pc wordt geleverd met je persoonlijke krachtige AI-agent die met slechts één tik op het toetsenbord bereikbaar is met de nieuwe Copilot-toets.[8] Copilot krijgt nu de volledige applicatie-ervaring waar klanten om hebben gevraagd in een gestroomlijnd, eenvoudig maar krachtig en persoonlijk ontwerp. Copilot brengt de meest geavanceerde AI-modellen binnen handbereik. In de komende weken krijg je toegang tot de nieuwste modellen, waaronder GPT-4o van onze partners bij OpenAI, zodat je spraakgesprekken kunt voeren die natuurlijker aanvoelen.

AI op verantwoorde wijze bevorderen

Bij Microsoft wordt bedrijfsbreed gewerkt aan het ontwikkelen van ethische, veilige en beveiligde AI. De verantwoordelijke AI-principes van het bedrijf hebben als leidraad gediend bij de ontwikkeling van deze nieuwe ervaringen, en alle AI-functies zijn afgestemd op de vastgestelde normen. Lees hier meer.

Nieuwe Copilot+ pc’s van Microsoft Surface en zijn partners

Er is samengewerkt met elk van de beste OEM’s – Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Samsung – en natuurlijk Surface, om spannende nieuwe Copilot+ pc’s op de markt te brengen die vanaf 18 juni worden gelanceerd. Deze apparaten zijn verkrijgbaar vanaf $999, wat tot $200 goedkoper is dan vergelijkbare apparaten.

Surface speelt een sleutelrol in het Windows ecosysteem, omdat software en hardware samen worden ontworpen om innovatieve ontwerpen en zinvolle ervaringen te leveren aan klanten en fans. De allereerste Copilot+ PC’s van Surface worden geïntroduceerd: De gloednieuwe Surface Pro en Surface Laptop.

Surface Pro and Surface Laptop

De nieuwe Surface Laptop is een krachtpatser in een vernieuwd, modern laptopontwerp met flinterdunne randen, een schitterend aanraakscherm, een AI-geoptimaliseerde camera, eersteklas audio en nu met een haptisch touchpad.

Kies tussen een 13,8“ en 15” scherm en vier prachtige kleuren. Geniet van tot 22 uur lokale videoweergave op de Surface Laptop 15“ of tot 20 uur op de Surface Laptop 13,8” bovenop de ongelooflijke prestaties en gloednieuwe AI-ervaringen.
De nieuwe Surface Pro is de meest flexibele 2-in-1-laptop, nu opnieuw vormgegeven met meer snelheid en een langere batterijduur voor geheel nieuwe AI-ervaringen. Hij introduceert een nieuw, optioneel OLED-scherm met HDR en een ultrabrede beeldhoekcamera die perfect is voor Windows Studio Effects.

Het nieuwe Surface Pro Flex Keyboard is het eerste 2-in-1 toetsenbord dat is ontworpen om zowel vast als los te worden gebruikt. Het biedt een verbeterde stabiliteit, met naadloos geïntegreerde opslag en opladen van de Surface Slim Pen en een stil, haptisch touchpad. Lees hier meer.

Nieuwe Copilot+ pc’s van de grootste merken verkrijgbaar vanaf 18 juni:

  • Acer: Met Acer’s Swift 14 AI 2.5K-touchscreen kun je nauwkeuriger tekenen en je visie bewerken met kleuraccurate beelden. Start en ontdek AI-verbeterde functies, zoals Acer PurifiedVoice 2.0 en Purified View, met een druk op de speciale AcerSense-knop.
    ASUS: De ASUS Vivobook S 15 is een krachtig apparaat dat AI-ervaringen tot leven brengt met zijn Snapdragon X Elite Platform en ingebouwde Qualcomm® AI. Hij beschikt over 40+ NPU TOPS, een koelsysteem met dubbele ventilator en tot 1 TB aan opslagruimte. Next-gen AI verbeteringen zijn onder andere Windows Studio effecten v2 en ASUS AiSense camera, met aanwezigheidsdetectie mogelijkheden voor Adaptive Dimming en Lock. Hij is gebouwd voor draagbaarheid en heeft een ultraslank en licht, volledig metalen ontwerp, een batterij met hoge capaciteit en een premium styling met een single-zone RGB toetsenbord met achtergrondverlichting.
    Dell: Dell lanceert vijf nieuwe Copilot+ pc’s, waaronder de XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 en Latitude 5455, die een reeks consumenten- en commerciële opties bieden met een baanbrekende batterijlevensduur en unieke AI-ervaringen. De XPS 13 wordt aangedreven door Snapdragon X Elite-processors en heeft een hoogwaardig, futuristisch ontwerp, terwijl de Latitude 7455 is uitgerust met een prachtig QHD+-scherm en vier luidsprekers met AI-ruisonderdrukking. De Inspiron14 en Inspiron 14 Plus hebben een Snapdragon X Plus 1 en zijn gemaakt van lichtgewicht, koolstofarm aluminium en zijn energiezuinig met een EPEAT Gold rating.
  • HP: HP’s OmniBook X AI PC en HP EliteBook Ultra G1q AI PC met Snapdragon X Elite hebben een slank en gestroomlijnd ontwerp en leveren geavanceerde prestaties en mobiliteit voor een meer persoonlijke computerervaring. Ze bieden geavanceerde prestaties en mobiliteit voor een meer persoonlijke computerervaring. Kenmerken zijn onder andere een lange batterijlevensduur en AI-gestuurde productiviteitstools, zoals realtime transcriptie en samenvattingen van vergaderingen. Een 5MP camera met automatische kadrering en oogfocus wordt ondersteund door Poly Studio’s kristalheldere audio voor verbeterde virtuele interacties.
  • Lenovo: Lenovo lanceert twee AI-pc’s: een voor consumenten, Yoga Slim 7x, en een voor commerciële, ThinkPad T14s Gen 6. De Yoga Slim 7x biedt efficiëntie voor creatieven, met een 14,5” touchscreen met 3K Dolby Vision en geoptimaliseerde kracht voor 3D rendering en videobewerking. De T14s Gen 6 brengt ervaringen op bedrijfsniveau en AI-prestaties naar je werktaken, met functies als een privacy shutter voor de webcam, Wi-Fi 7-connectiviteit en tot 64GB RAM.
  • Samsung: Samsung’s nieuwe Galaxy Book4 Edge is ultradun en licht, met een 3K resolutie 2x AMOLED beeldscherm en Wi-Fi 7 connectiviteit. Hij heeft een batterij die tot 22 uur video’s kan afspelen, waardoor hij perfect is voor werk of entertainment onderweg.

Kom meer te weten over de nieuwe Copilot+ pc’s en bestel ze vandaag nog op Microsoft.com en bij de belangrijkste pc-fabrikanten en andere toonaangevende wereldwijde retailers.

Begin vandaag nog met testen voor commerciële inzet

Copilot+ pc’s bieden bedrijven de krachtigste Windows 11-apparaten met unieke AI-mogelijkheden om productiviteit te verhogen, samenwerking te verbeteren en efficiëntie te stimuleren. Als Windows PC kunnen bedrijven een Copilot+ PC implementeren en beheren met dezelfde tools en processen die vandaag de dag worden gebruikt, inclusief IT-controles voor nieuwe functies en AppAssure-ondersteuning. IT-beheerders worden aangemoedigd om te beginnen met testen en zich voor te bereiden op de implementatie, zodat personeel toegang krijgt tot krachtige AI-functies op deze geavanceerde apparaten. Je kunt hier meer lezen over onze commerciële ervaringen.

Neural Processing Units (NPU)

AI-innovatie in het hele Windows ecosysteem

Zoals altijd met Windows, is een platform gebouwd waarop onze ecosysteempartners kunnen bouwen.

De eerste Copilot+ pc’s worden gelanceerd met zowel de Snapdragon® X Elite als de Snapdragon® X Plus processors, die toonaangevende prestaties per watt bieden dankzij de op maat gemaakte Qualcomm Oryon™ CPU. Deze CPU levert ongeëvenaarde prestaties en batterijefficiëntie. De Snapdragon X-serie biedt een alles-in-één systeem op een chip (SoC) met 45 NPU TOPS. De premium geïntegreerde Qualcomm® Adreno™ GPU levert verbluffende graphics voor een meeslepende entertainmentervaring. Er wordt uitgekeken naar verdere uitbreiding via diepgaande partnerschappen met Intel en AMD, te beginnen met Lunar Lake en Strix. Nieuwe Copilot+ PC-ervaringen worden op een later tijdstip geïntroduceerd. In de toekomst worden apparaten met dit silicium verwacht in combinatie met krachtige grafische kaarten zoals NVIDIA GeForce RTX en AMD Radeon, waardoor Copilot+ PC-ervaringen een nog breder publiek bereiken, zoals geavanceerde gamers en ontwerpers.

We staan op het punt van een keerpunt waar de pc AI-innovatie zal versnellen. Het geloof is dat de rijkste AI-ervaringen alleen mogelijk zijn wanneer de cloud en het apparaat samenwerken. Samen met partners wordt het kader vastgesteld voor het volgende decennium van Windows-innovatie.

[1] Gebaseerd op een momentopname van geaggregeerde, niet-gaming app-gebruiksgegevens vanaf april 2024 voor iGPU-gebaseerde laptops en 2-in-1 apparaten met Windows 10 en Windows 11 in de VS, het VK, CA, FR, AU, DE, JP.
[2] Getest in april 2024 met Phi SLM-workload met 512-token promptverwerking in een lus met standaardinstellingen, waarbij pre-release Copilot+ pc-configuraties met Snapdragon Elite X 12 core en Snapdragon X Plus 10 core configuraties (QNN build) worden vergeleken met Windows 11 pc’s met NVIDIA 4080 GPU-configuratie (CUDA build).
[3] Getest in mei 2024 met Cinebench 2024 Multi-Core benchmark, waarbij Copilot+ pc’s met Snapdragon X Elite 12 core en Snapdragon X Plus 10 core configuraties worden vergeleken met MacBook Air 15” met M3 8 core CPU / 10 core GPU-configuratie. Prestaties variëren aanzienlijk per apparaatconfiguratie en gebruik.
[4] *De levensduur van de batterij varieert aanzienlijk per apparaat en met instellingen, gebruik en andere factoren. Zie aka.ms/cpclaims*.
[5] *De levensduur van de batterij varieert aanzienlijk afhankelijk van de configuratie van het apparaat, het gebruik, de netwerk- en functieconfiguratie, de signaalsterkte, de instellingen en andere factoren. Tests uitgevoerd in mei 2024 met behulp van de prelease Windows ADK-beoordeling voor het afspelen van lokale video’s op volledig scherm onder standaard testomstandigheden, waarbij het apparaat is verbonden met Wi-Fi en de schermhelderheid is ingesteld op 150 nits, waarbij Copilot+-pc’s met Snapdragon X Elite 12 core- en Snapdragon X Plus 10 core-configuraties waarop Windows versie 26097.5003 (24H2) draait, worden vergeleken met MacBook Air 15” M3 8-core CPU/10 core GPU waarop macOS 14.4 draait met vergelijkbare apparaatconfiguraties en testscenario.
[6] Gebaseerd op een momentopname van geaggregeerde, niet-gaming app-gebruiksgegevens vanaf april 2024 voor iGPU-gebaseerde laptops en 2-in-1 apparaten met Windows 10 en Windows 11 in de VS, het Verenigd Koninkrijk, CA, FR, AU, DE, JP.
[7] Recall is geoptimaliseerd voor bepaalde talen (Engels, Chinees (vereenvoudigd), Frans, Duits, Japans en Spaans). Er gelden inhouds- en opslagbeperkingen. Meer informatie vind je hier.
[8] De functionaliteit van Copilot-toetsen kan variëren. Zie aka.ms/keysupport
[9] Gebaseerd op MSRP’s; werkelijke besparingen kunnen variëren.