Skip to main content

Hoe Vooruit veilig data verwijderd

Met de groei van datagebruik groeit ook de kwetsbaarheid van organisaties. Dataveiligheid is niet alleen belangrijk als het gaat om het het dagelijkse gebruik. Juist bij het vervangen van verouderde apparatuur, of het wisselen van medewerkers is volledige dataverwijdering van groot belang.

Je wilt niet dat vertrouwelijke bedrijfsdata of persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Waarschijnlijk heb je als organisatie bepaalde processen waaraan medewerkers zich moeten houden om zo de kans op een datalek zo klein mogelijk te houden.

Los van de dagelijkse werkprocessen, is dataveiligheid ook van groot belang bij het vervangen van verouderde hardware. Wanneer je oude apparaten wegdoet, wil je er zeker van zijn dat hier geen bedrijfsgegevens meer op staan. Ook wanneer er een medewerker uit dienst treedt wil je er zeker van zijn dat al zijn of haar vertrouwelijke informatie wordt verwijderd.

Om datalekken te voorkomen moet data verwijderd worden door een specialist die gebruik maakt van de juiste software. Vooruit maakt gebruik van Blancco software. Door het gebruik van Blancco software blijft de harde schijf intact, waardoor deze nog hergebruikt kan worden. Het hele proces gaat conform de GDPR. Onderstaand duiken we dieper in op dit hele proces in 5 stappen.

1) Registratie
Ieder product dat bij Vooruit binnenkomt wordt geregistreerd en ontvangt een unieke barcode. Zo beschik je als organisatie over een duidelijk overzicht van de ingeleverde hardware en bijbehorende datadragers. Dit kan van pas komen wanneer je intern of extern moet verantwoorden wat er met bepaalde spullen is gebeurd.

2) Blancco
Vervolgens worden alle datadragers zoals laptops, harddrives en PC’s softwarematig gewiped met gebruik van Blancco software. Dit is gerenommeerde software op het gebied van dataverwijdering. Door het gebruik van Blancco software blijft de harde schijf intact, waardoor deze nog hergebruikt kan worden.

3) Controle
Nadat de hardware succesvol is gewiped wordt er een handmatige controle uitgevoerd, waarna er een Blancco certificaat wordt gegenereerd.

4) Fysiek vernietigen
Indien de data niet softwarematig verwijderd kan worden wordt de schijf fysiek vernietigd.

5) Certificaat en rapportage
Het Blancco certificaat ontvang je samen met een rapportage waar alle door ons ontvangen en verwerkte hardware in staat.

Wil je meer weten of de mogelijkheden omtrent het verwijderen van jouw bedrijfsdata op laptops, desktops en andere datadragers? Neem dan contact op met ons voor meer informatie! Wij helpen je graag.